čtvrtek 3. března 2011

Parta, která si letos zaslouží náš obdiv

To jsem se jednou rozhodl poobědvat na pracovním stole a abych nezanesl jeho precizně leštěnou desku, sáhl jsem do sběru pro podložku. Podložkou se stala Mladá fronta Dnes (jak se do sběru dostala, se neptejte, odpověď by možná byla někde ve smyslu Já se na Ulici nedívám, to mi jen při manipulaci s ovladačem uklouzl prst) a muselo se jednat zřejmě o jakési speciální vydání, protože titulek zněl: "24 nejdůležitějších osobností roku 2010. Parta, která si zaslouží náš obdiv." Nabídce konzumace článku o partě, která si podle zmíněného plátku zaslouží náš obdiv, nešlo odolat.

Jak se dalo čekat, v této Klapzubově čtyřiadvacítce šlo najít osobnosti z celého spektra společnosti - od vědců a politiků až po umělce. Domnívám se nicméně, že některé osobnosti deníkem zmíněné dosahují kvalit natolik zásadních, že by bylo nešťastné, kdyby v široké čtyřiadvacetičlenné partě zapadly. Sestavil jsem proto porotu, která na stůl dostala zajímavou výzvu - vybrat z Mladou frontou představené plejády obdivuhodných ještě jednu, užší, tentokrát pětičlennou TOP skupinu. A výsledek? Čtěte uvnitř příspěvku...

Páté místo

Získává Petr Nečas. Jako vůdčí postava koalice rozpočtové odpovědnosti  v našem žebříčku dlouho aspiroval na bronzové umístění, o dvě příčky níže ho však na poslední chvíli poslal ostrý nesouhlas se jmenováním Ladislava Bátory do funkce náměstka ministra školství. Lze se sice ptát, zda Nečasova rezoluce spíše než s Bátorovou maloměšťáckou fašizoidností nesouvisí s faktem, že by na zmíněné pozici raději viděl někoho stranicky vhodnějšího, tím se ale naše porota nemá čas zabývat a páté místo tak považuje za definitivní.

Místo čtvrté

Bramborovou medaili si na krk zaslouženě pověsí Yemi A.D. Porota byla sice zpočátku nedůvěřivá a domnívala se, že daná osoba se umístila tak vysoko jenom proto, že má cosi vzdáleně společného s pánembohem, nakonec ale sudím došlo, že jméno Yemi A.D. nikdy neslyšeli a že to je právě ten důvod, proč bramborová je zcela zasloužená.

Bronz

Medvídek Kuky. Ave.

Stříbro

Získává s trochou váhání Lucie Bílá. Zaslouží si náš obdiv za příkladnou propagaci Petřína a také proto, že nás miluje. Zdviženým varovným prostředníkem může být snad jen vyjádření jakési další celebrity, že jí Lucie darovala prokletou sošku z ebenového dřeva. Informace však není doložitelná, svědkem prý byl jen Sagvan Tofi a to je málo. Uvedený šproch tak Luciino druhé místo nijak neohrozí.

Zlato

Jestliže o druhou až pátou pozici se vedly líté boje, příčka nejvyšší byla obsazena zcela s přehledem. Zlato nemůže putovat nikomu jinému, než Martě Issové. Ta, jak poznamenává Mladá fronta Dnes, ve výběru reprezentuje i Jiřího Mádla. Proč zrovna Issová reprezentuje Mádla a ne například Mádl reprezentuje Issovou, se s jistotou zjistit nepodařilo. Porotní orgán chtěl původně deník podezírat z genderové nekorektnosti, po hlubším zamyšlení ale dospěl k závěru, že příčina  přítomnosti Issové a nepřítomnosti Mádla bude prozaičtější - zatímco totiž Jiří je mladý a blbý, Marta je pouze blbá.

A čím, že si Marta Issová absolutní vítězství v TOP 5 zasloužila? Těžko bychom hledali slov trefnějších, než použila sama paní autorka v Mladé frontě a proto si dovolíme citovat:

"Martu mezi osobnosti roku nominovala občanská statečnost - projevila názor a natočila klip Přemluv bábu, který burcoval mladé, aby přišli k volbám a nevolili levici."


Statečná Marto, my ti děkujeme za názor, porota ke tvé zásluze v podstatě nemá co dodat.

Žádné komentáře:

Okomentovat