pátek 1. července 2011

Když mladý konzervativec píše test

Minulý týden jsem se vydal do školy napsat test. Přišel jsem o pár minut dřív, zasedl do lavice, začetl se do poznámek a jal se tak na poslední chvíli ladit formu. Normálně ctím soukromí svých spolužáků a když se o něčem baví, neposlouchám. Plamennost projevu několika mládežníků - dvou chlapců a dívky - po mé levici však nešla ignorovat. Mladí neřešili nic menšího, než cikánskou otázku. Berou dávky, musí se kvůli tomu zvyšovat daně a ekonomika tak trpí, rozhořčoval se jeden, zřejmě odborník přes Lafferovu křivku. Určitě, kdo nepracuje, ať nejí, běsnil další ekonomický expert. Ani dívka nezůstala pozadu - jsou nedotknutelní, můžou všecko a každej přece vidí, jaký peníze to tu ekonomiku stojí, jen kradou, měli by se odsunout za město (pozn.autora: alespoň v první fázi). I na jejím projevu bylo vidět, že už má za sebou přinejmenším kurz Makroekonomie I.

Že tito novodobí mladí normalizátoři nejsou schopni vnímat sociokulturní pozadí problému, resp. problematiku sociální determinace dané menšiny, na tom už mi nepřijde nic zvláštního. Čemu se divit, když jejich primárním zdrojem informací je hlavní zpravodajská relace v 19:30 a Mladá fronta Dnes a jako morální vzor jim slouží otec šmelící zakázky na radnici. Vzhledem k omezené výuce matematiky na českých ekonomických fakultách nepřekvapí ani fakt, že nejsou schopni spočítat si, kolik tuto zemi stojí dávky zneužité cikánem a porovnat toto číslo se sumou bezprecedentní, všeobjímající korupce na všech úrovních společnosti. Pointa příběhu je jinde.

Ta následovala až po rozdání testu a odchodu dobrotivého postaršího kantora za katedru. Naši konzervativní bijci začali ve velkém vytahovat připravené "studijní materiály". Jeden papír vytáhli z útrob penálu, další dva z rukávu u košile. Když pochopili, že vzduch je čistý, začala jejich krasojízda. Nešlo jim upřít, že rozhodně měli praxi.

Co nám to tu, proboha, roste? Radikálně pravicová mládež, přísná na ostatní, sama však zcela bez schopností. Mládež, co rezignovala na snahu vidět svět v souvislostech a všech jeho odstínech šedé a místo toho podlehla primitivnímu, konzervativně populistickému, extrémně pravicovému, fašizujícímu étosu. Může v téhle zemi ještě někdo chtít žít?
a

Žádné komentáře:

Okomentovat